Rusza konkurs na Książkę Kucharską dla Seniorów!

Seniorzy serwują 70 dań na 70 lat Bielska-Białej!

 

Prezydent Miasta Bielska-Białej wraz z Wydziałem Polityki Społecznej Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej zapraszają Seniorów do wzięcia udziału w konkursie na przepisy do Książki Kucharskiej.

Z okazji 70 rocznicy połączenia Miast Bielsko i Biała Seniorzy mogą stworzyć unikatową Książkę Kucharską, w której zaprezentują tradycyjne przepisy na różnorodne dania pochodzące z naszego regionu.

Celem Konkursu jest odszukanie przepisów kulinarnych, jakie od lat goszczą na stołach mieszkańców Bielska-Białej. Przepisy te powinny wpisywać się w wielokulturową tradycję kulinarną i być historycznie powiązane z obydwoma miastami. Krótki opis towarzyszący zaprezentowanemu przepisowi powinien wskazać skąd danie pochodzi, jaka jest jego historia i w jaki sposób jest związany z Bielskiem lub Białą, a także skąd znalazł się w rodzinie autora.

Uczestnikiem Konkursu może być tylko osoba w wieku powyżej 60 roku życia zamieszkująca na terenie Miasta Bielska-Białej, zgłaszająca jeden przepis w dowolnie wybranej kategorii.

Potrawy mogą być zgłaszane w następujących kategoriach

- Przystawki (ordewry) i zakąski – kategoria obejmuje wszystkie dania, które mogą być serwowane przed daniem głównym, zarówno w ciepłej jak i zimnej formie oraz dania serwowane przy okazji spożywania różnorodnych trunków,

- Zupy i dodatki – kategoria obejmuje wszystkie rodzaje zup wraz z towarzyszącymi im dodatkami takimi jak: kluski, kluseczki, makarony, drobne pierożki, paszteciki i wiele innych zgodnie z tradycyjnymi przepisami,

- Dania główne – kategoria obejmuje dania mięsne, bezmięsne oraz rybne wraz z dodatkami, surówkami i sałatkami obiadowymi,

- Ciasta i inne desery – kategoria obejmuje różnorodne słodkości które mogą być serwowane zarówno jako zwieńczenie dania głównego oraz jako słodki dodatek do kawy lub herbaty,

- Nalewki i inne napoje – kategoria obejmuje różnorodne napoje o charakterze zdrowotnym, napary, nalewki, herbatki a także inne przygotowywane dla przyjemności takie jak poncze, kompoty czy lemoniady.

Kiedy:

Termin składania przepisów:
9 kwietnia 2021 r.
na formularzu w zamkniętej, opisanej kopercie

Kategoria:

Dodatkowe materiały